Selecteer een pagina

Wie gaat er mee? Wie gaat er mee? Naar de ber-rug van Sint André, en daar wonen zoveel ho-ondjes en die wonen daar in gloria, victo-ho-ria!

Waar ik een tijdje geleden niet opgehelderd kreeg wat een magommetje in ’s hemelsnaam was (zie http://clairevanderloo.nl/verhaal/magom/) sprong van de week bovenstaande parel in mijn hoofd. Een prachtig stuk poëzie dat meteen een duizeling aan vragen oproept. Wie heeft Sint André een berg gegeven? Boven daarop associeer ik bij de combinatie berg en hond een andere sint, Sint Bernard, en voor dieren in het algemeen zou de berg van Sint Franciscus moeten zijn. En hoe woon je in gloria? Misschien heeft de steller een haat-liefde verhouding met honden of met het Rooms-Katholicisme?

Tijd voor onderzoek. Sint André lijkt me Andreas, een van de apostelen. Zijn bekendste verdienste is het hebben van zijn eigen kruis. het Andreas-kruis, dat in Nederland in het wild voorkomt bij spoorwegovergangen en in Amsterdam. Aan het aantal kruisen kun je zien hoeveel sporen je nadert. Handig.

De goede man -Andreas, niet de steller- heeft legio kerken en bescherm-oorden maar geen eruit springende berg. In het Franse gat Montagne heeft Sint André wel een Chateau. Daar produceert hij -hoe verrassend- wijn. Misschien dat de hondjes daarvan in gloria raken.

Andreas heeft het woord van God door het halve middellandse zeegebied verkondigd, liep graag op blote voeten, een link met honden, ho maar. Ook niet met kinderen of katten, de twee typen dier die in de andere coupletten naar voren komen.

De schrijver of -ster van het lied wil graag naar de berg van sint André, zoveel is me duidelijk. Het lijkt erop dat hij/zij dit echter niet alleen durft, vandaar de vraag om gezelschap. Gezien de doelgroep van het lied gaan er op zijn oudst jongste kleuters mee, die, daar aangekomen, allemaal in vervoering geraken. Noem dat maar een overwinning…

Ik ben teleurstellend weinig over het lied te weten gekomen vandaag, lichtpuntjes zijn er ook.
In de zoektocht vond ik een nieuwe Barry. (zie http://clairevanderloo.nl/verhaal/585/) Van de wikipedia:

Sint-Bernard Barry

Barry der Menschenretter (Barry de Mensenredder, ook bekend als Barry) (1800 – 1814) was een beroemde Sint-Bernard, die werkte als bergreddingshond. Hij leefde in het klooster bij de Grote Sint-Bernhardpas nabij de Zwitsers-Italiaanse grens en redde het leven van meer dan veertig personen.

Barry’s lichaam is bewaard en te bezichtigen in het Nationale Historische museum in Bern, Zwitserland. Ter herinnering aan Barry is in 1900 een monument geplaatst bij de ingang van de Cimetière des Chiens, een huisdierenbegraafplaats nabij Parijs.