Selecteer een pagina

Verkeerde zuinigheid.

Daar ineens het volle besef binnen kwam dat ik binnenkort nieuw werk nodig heb, en dat je moeite moet doen om aan leuk, enigszins zinvol werk te komen, ging ik spontaan werkzoek-ontwijkend-gedrag vertonen. Het zogeheten WOG-gen, de burgervariant van het SOG-gen.

Bij mij uitte zich dit vandaag in het poetsen van -een deel van- mijn keuken. Hierbij kwam ik langs veel zielige potjes van dingen die ik ooit kocht maar -nog- niet opat. Een antieke honing die maar niet op wil, amandelschaafsel uit een ver verleden, kokosolie/vet want dat was een tijdje in de mode en ik ontwaarde zelfs een potje Buisman.

Nou kun je van hartige ingrediënten meestal nog wel iets aardigs kleien, voor zoet vind ik dat al een stuk moeilijker, zeker omdat ik niet vaak bak. Dat geeft niet, dit is het moment dat je tevreden de gevonden monsters zonder waarde uit je net gepoetste keuken moet gooien. Helaas kwamen mijn voorraadkast en ik op het volgende recept uit.

26 gram honing
100 gram Buisman (is tenslotte eigenlijk suiker)
254 gram kokosolie
1 limoen (lagen er wel vier maar dat vond ik overdreven)
100 ml halfvolle melk (stond nog in de koelkast)
2 eieren
168 gram tarwebloem (meer bleek ik niet meer te hebben)
5 gram droge gist (zo oud dat ik niet denk dat het zin heeft maar nog lang niet op)
snufje zout
34 gram amandelschaafsel
handje rozijnen (ongeweekt, vond ik te laat terug)

Meng de honing, buisman en kokosolie tot een homogene massa met de mixer met de gewone kloppers. Vind het wat dik en vul aan met limoen en melk. Voeg een voor een de twee eieren toe en klop nog meer. Voeg gist en zout toe maar niet tegelijk want dat is niet goed voor de gist. Hierna kunnen de kloppers weg en kan het meel erbij. Wel netjes door een zeef, verder erin scheppen met zo’n plastic bakding waar ik de naam hopelijk van herinner voor ik dit stukje af heb. Dan de rozijnen erdoor en de helft van de amandelen.

Schep het deeg/beslag in een vorm. Zorg dat je die een bezit van siliconen want dan hoef je niet in te vetten. Strooi tenslotte de rest van de amandelen over de cake uit en zet het geheel zesenvijftig en een halve minuut in voorverwarmde oven van 150 graden. (dit laatste is de schuld van de vaatwasser. Gealarmeerd op de piep ging ik naar de keuken bleek het voorgeprogrammeerde uur nog niet helemaal voorbij maar de cake kon best naar buiten.)

Stort uit op een rooster en laat afkoelen. Proef. Gooi de cake weg en ga naar de kroeg.