Selecteer een pagina

Momenteel zit ik nogal in de jaren zeventig en tachtig. Reden genoeg om de Rolykit die ik vond bij een kringloopwinkel mee te nemen. Hij kostte ook maar weinig. Voor jonge mensen, een Rolykit is een heel handig iets wat vroeger opeens iedereen moest hebben, net als een Romertopf.

Deze is beige, zoals alle Rolykits die ik in mijn leven in het echt zag, net zoals toen ook alle moulinex apparaten beige waren. Als een slakkenhuis zit de Rolykit opgerold en vakje voor vakje kun je hem uitrollen. Aangezien de vakken in dit opbergsysteem niet heel groot zijn, is het meestal een naai- of viskist.

Al rammelend in de winkel wist ik dat de mijne vol knopen en garen zou zitten. Ik werd niet teleurgesteld. Knoopsetjes in kleine plastic zakjes met daarop een sticker: grijze pak hazenberg, 18-01-97. Een tornmesje met de tekst: Keukenhof Lisse-Holland .De losse knopen zaten keurig op kleur gesorteerd in de diverse compartimenten. Eerst de blauwe, die zijn het eerst nodig, dan de witte en doorzichtige overhemdknoopjes en verderop de rol de kleurenassorti. Tussendoor kleine stukjes lint en elastiek, een runnertje voor het gordijn en een radeerwieltje.

Ik heb het aangevuld met wat ik zelf al had, zoals nog veel meer losse knopen, hier een daar een rits en ik bleek al twee tornmesjes te bezitten, drie vingerhoedjes en blijkbaar neem ik iets te vaak wanneer ik de kans krijg het mininaaisetje uit het hotel mee. De Rolykit is echt een heel fijn ding. Stiekem zijn de vakjes best wel klein, en je kunt ze ook niet even omkiepen, ze zitten allemaal aan elkaar vast. Gratis training voor je fijne motoriek dus wanneer je er eens een knoop uit wilt hebben, en als je ze er los in doet zwerven je naalden en spelden door de hele constructie.

En denk erom, nooit per ongeluk de rolykit in de buurt van de pushknop vastpakken. Vanaf nu is de kans dan ook groot dat elke keer als ik een knoop aan moet zetten, mijn vloer vol fournituren komt te liggen. Ouderwets gezellig.