Selecteer een pagina

De Naald van Rijswijk.

Ik wilde naar de site van theater de Naald in Naaldwijk, maar mijn onderbewuste ging met de aan de haal en zodoende typte ik ‘de naald rijswijk’ in de zoekmachine in. Tot mijn grote vreugde kreeg ik geen debiele suggestie van het niveau ‘ bedoelde u ‘kinderdagverblijf de Bever’ maar mooie verwijzingen naar de Naald van Rijswijk.

Rijswijk heeft een Naald! Dat verdient een uitroepteken. De Naald van Rijswijk is een obelisk die gelegen is in het Rijswijkse Bos. De Wikipedia leert mij dat dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan de vrede van Rijswijk. Deze -inderdaad in Rijswijk gesloten- vrede maakte in 1697 een einde aan de negenjarige oorlog.

Het monument zelf is echter pas van 1792 en was een ideetje van stadhouder Willem V, de vader van koning Willem I, net voordat we in Napoleon en daarna in de monarchie trapten. Klaarblijkelijk een pragmatisch man, daar de obelisk werd gemaakt uit onderdelen van het vervallen Huis ter Nieuburch, waar een krappe eeuw eerder de vrede gesloten was. Wat er overbleef was een park dat men bos noemde. Met daarin dan wel een Naald!

Nogmaals een uitroepteken, tot vandaag wist ik maar van enkele Naalden in Nederland, die op de piramide van Austerlitz en die in Apeldoorn. Die in Apeldoorn is pas van 1901, die van Austerlitz van 1894. En er is een hele grote op Scheveningen, die ik nu ik er over nadenk wel kende. Deze is uit 1865 en deelt als reden het vertrek van Willem V en de komst van Willem I.

De Rijswijkse Naald is dus een van de oudste obelisken van Nederland. Van net voordat Napoleon naar Egypte ging en de Egyptomanie in Europa uitbrak. Misschien fiets ik er wel een keer naar toe, het is nog geen tien kilometer van mijn huis vandaan. Ik stel voor de Naald van Rijswijk een bedevaartsoord voor hipsters te maken, deze Naald was zijn tijd vooruit. En hij is opgericht voor de vrede.

Overigens had men niet lang plezier van die vrede, in 1701 braken de Spaanse Successie-oorlogen uit, waar het gros van de tekenaars van het Rijswijkse akkoord gewoon weer aan deelnam.