Selecteer een pagina

CIMG1269

Vogels kijken @De Koog

Na een lange trein-, boot- en busreis ben ik op Texel beland. En dan niet verstandig aan de vogelrijke waddenkant, maar lekker pontificaal aan zee. Ik had net zo goed thuis in tram 1 kunnen gaan zitten.

Goed. Zo verstandig was ik niet en nu geniet ik van ettelijke hoeveelheden Duitse bejaarden die allen hun hond meenamen. Ik weet nu dat er speciale extra kleine tennisballen bestaan om je teckel mee te vermoeien. Ik zag eenmaal op het strand vooral meeuwen. Van die grote. Van die gemene die krentenbollen uit kleuterklauwtjes snaaien.

Net na het passeren van een zeer woeste visser die zijn bodybuilderslijf gebruikte om een net de zee in te lopen wat vast bedoeld was voor het binnenhalen van grote hoeveelheden schol, waren er dan toch andere volgens dan meeuwen. Strandlopers.

Verliefde stellen komen me voorbij geslenterd terwijl ik het gevecht met het vogelboek (met uitklapbladen), de verrekijker en het huisje van de verrekijker tot een goed einde probeer te brengen.

Strandlopers dus. Ze zijn klein en ze laten zich goed bekijken. Ze lijken nogal besluiteloos, als kleuters willen ze zo dicht mogelijk bij de golf zijn, om, zodra hij zich omkeert, snel weg te rennen. Bij het openen van het boek slaat me de paniek licht om het hart.

Er zijn negen pagina’s met aanwijzingen die moeten helpen bij het determineren van de strandloper, ik heb keuze uit twaalf, er is een pagina met vleugelaanzichten. Er zijn bovenaanzichten van de hoofdjes van deze musgrote vogels waarmee het boek je helpt met de bepaling. Er is een niet mis te verstaan onderscheid in pootkleur.

Ferm getuur naar strepen achter ogen en bovenkanten levert een keuze tussen twee. Het waren Kleine of Grijze Strandlopers. Naast het strand zijn er Strandtenten. Die blijven gewoon stil staan en ze verkopen Skuumkoppe.

Naschrift: Als je langer in het boek kijkt, of beter, ontdek je het volgende. De Kleine Strandloper is een ‘ zeldzame transatlantische herfstgast‘, De Grijze Strandloper een ‘Schaarse zomergast in Noord-Noorwegen. Doortrekker en wintergast elders.‘ Het zal dus wel de Bonte Strandloper zijn geweest, ‘ Wijdst verspreide en talrijkste strandloper in vrijwel geheel Europa.’