Selecteer een pagina

Onbehagen

Afgelopen weekend was ik op een muziekfestival. Het was in Brabant. De sfeer was American Fifties, rock & roll & rockabilly. De ene persoon zag er nog prachtiger uit dan de andere. Vetkuiven, vlindermonturen, kokerrokken, instapmuiltjes. Elk bandje had een contrabas en de mensen dansten samen in ingewikkelde patronen. Je kon er vintage kleren kopen en er was een wedstrijd wie de mooiste auto bij zich had. Het was erg gezellig en iedereen was aardig.

En nu komt de maar. (Er is altijd een maar.) Een deel van die mensen had hun auto-spijkerjack-kampeerbus-tent versierd met de confederate flag.* In Nederland. In 2017. Een goede week na de gebeurtenissen in Charlottesville.

Mijn mond viel er nogal van open, en de heerlijk relaxte sfeer kreeg meteen een bijsmaak. Hebben mensen nou werkelijk geen idee wat ze uitdragen? Of, veel erger, hebben ze dat juist wel? Koppelen ze zo’n vlag alleen aan dat het écht Amerikaans is? Kennen ze de vlag eigenlijk uit de Dukes of Hazard? De Rebel Flag? The Southern way of living? Voelen ze zich een Redneck? Zoiets gok ik, maar er is ook een gerede kans op full-blown racisten die het verschrikkelijk vinden dat er ook niet-witte mensen bestaan.

Zo’n vlag op een paal die hoog uitsteekt is ervoor bedoeld dat je kinderen de tent gemakkelijk kunnen terugvinden. Ik zag er een gezinnetje onder ontbijten. En als de vlag op je jas gestikt zit, of aan je autospiegel hangt, dan zal je er toch ook wel eens mee bij de bakker komen?

Waarom dóen mensen dit? Ik weet het niet want ik heb er niemand naar gevraagd of op aangesproken. Want ik ben wit, de default op het evenement, en ik was aan het werk. Ik wilde mijn werkgever niet schaden, en ook niet de organisatie van het geheel, die er niets mee van doen leek te hebben, behalve dat zij dus ook niet mensen erop aanspreken. Voor mij was dit festival nieuw, ik ken de scéne niet, dus ik had ook geen idee hoe normaal men dit vindt.

Maar ik was ook gewoon bang, voor agressie, mensen die groter zijn dan jij aanspreken op iets waarvan jij vindt dat het fout is. In plaats daarvan hield ik het rotgevoel wat ik ervan kreeg bij me, en betrapte me erop onbewust te zoeken naar Lonsdale T-shirts, swastika’s en prinsenvlaggen, welke ik allemaal -tot mijn opluchting- niet zag. Ik prijs me gelukkig dat ik niet de doelgroep van de haat waar deze vlag voor staat ben, zodat ik de mogelijkheid heb om weg te kijken. Ik baal van mezelf dat ik niets gezegd heb, en ik hoop een volgende keer iets dapperder te zijn.

En of de mensen daar dan misschien lelijke dingen zeiden, zomaar los in de ruimte? Nee, helemaal niet. Qua omgang met elkaar, gemoedelijkheid in sfeer, geduld en vriendelijkheid van de mensen, was het een onovertroffen feest.

Hate or heritage, zegt de discussie op het internet, maar als je vlag net is gebruikt door een stelletje white supremacists van heb-ik-jou-daar, dan moet dat wat mij betreft genoeg reden zijn om hem niet te hijsen.

* Voor de mensen die jaren in een verzegelde zak onder een steen hebben gelegen: de Confederate Flag is de vlag van de Confederate States of America. Een kortdurende republiek bestaande uit 11 zuidelijke staten van de VS, gesticht als reactie op de voorgenomen afschaffing van de slavernij. Uiteindelijk leidde dit tot de burgeroorlog die in 1865 weer was afgelopen. De vlag wordt door white supremacists/racisten/neo-nazi’s gebruikt als hun symbool.