Selecteer een pagina

De krans van vuur

door F.A. Breysse

Oorspronkelijk La rivière de feu.

Editions Fleurus Paris

N.V. Drukkerij de Spaarnestad – Haarlem 1964

Nu vond ik potdorie wéér een boek van Breysse. Met nummer drie zijn we nu over de helft want de man publiceerde in totaal vijf albums. De helden zijn wederom Oscar en Isidoor, hun hond Titus en hun aap Balbo.

De jongens zijn op kampeervakantie. Isidoor fietst weg om de post te halen. Hij botst tegen een koe en vervolgt zijn reis op heur rug. Als hij terugkeert heeft de Oscar intussen een moordaanslag per golfbal op een dikke meneer met een Indische bediende verijdeld. De aap is erbij onder het zand bedolven! De post was een bericht of ze naar een uitvinder die gehoorzamende, radiografisch bestuurbare robots heeft ontworpen wilden gaan. Dat zetten ze on hold. Ze gaan eerst bij de golfende man langs. Het blijkt de maharadja van Radagpenda. De krans van vuur, zie titel, blijkt een heel dure ketting van diamanten. De maharadja bewaart deze in een houten kistje en alleen hij heeft de sleutel. Daarom willen mensen de maharadja doden. In de andere kamer probeert de chauffeur de aap en de hond te hypnotiseren. Dat mislukt. Verder doet deze raar rond Isidoor. Wat is er met hem wat wij nog niet weten?? Spannend.

De maharadja wil wel mee naar de uitvinder, ze gaan met zijn allen met de auto. De uitvinder is er niet. Zijn huis is geboobytrapt met wegklappende tafels en spontaan aanspringende douches, aan te sturen door het uiten van malle klanken. Dan komt er een van de robotjes tevoorschijn, die volgen ze en dat leidt ze naar de uitvinder die er nog een paar aan het uitlaten is. Hij heet Hamil Karbonade, draagt een jagershoedje en een korte broek. Hij heeft zijn P.R. niet op orde – Misschien dat de mensheid kan profiteren van deze uitvinding. Ik weet alleen niet hoe ik er bekendheid aan moet geven. Dat is voor mij de moeilijkheid. – en dus springen de jongens in. De professor zal ze wat robots geven als promotiemateriaal.

De chauffeur gaat naar de tent van de jongens om Isidoor te hypnotiseren en meenemen naar een afgelegen hutje. -Oscar is nu de post halen, we zijn tenslotte een dag verder-. Entree van een zeer baardige handlanger van de chauffeurschurk. De aap ziet dit alles gebeuren. Ze jatten Isodoors broek en vertrekken. Balbo haalt Isidoor uit zijn hypnose. Deze knoopt een tafelkleed om zijn heupen om te verbergen dat zijn lange broek weg is. Zijn boxershort die langer is dan de korte broek van de professor is duidelijk niet toereikend- Zodra hij buiten is komen er twee veldwachters aan die hem arresteren wegens zijn malle voorkomen.

Oscar gaat hem van het politiebureau halen, belt en passant de maharadja, die komt er dan achter dat de auto mist, en de hele tijd rennen hier de aap en de hond achter de feiten aan om óók iedereen te waarschuwen. Maar nee, het is de boeven gelukt, de ketting is verdwenen. De handlangerboef gaat via het bos naar het meer om de grens over te steken.

Inmiddels is het avond en komt de piloot van de maharadja aan. Dat is natuurlijk cowboy Bob! Cowboy Bob en Oscar gaan op jacht naar de boef. Ze vinden de uitvinder. Die blijkt de robots aan de boef te hebben gegeven omdat die heel erg op Isidoor leek en Isidoors papieren had. De baard was nep! Een wilde achtervolging over het meer volgt, en of het nog niet genoeg is doen ze aan land een zaterdagmarkt aan. De boef wordt gevangen, de uitvinder krijgt zijn robotkindjes terug en de maharadja zijn diamanten.

Piloot Bob vliegt de maharadja naar huis en de jongens krijgen de auto als cadeautje. Einde.