Selecteer een pagina

De berg der verschrikking F.A. Breysse

N.V. Drukkerij Spaarnestad Haarlem

exemplaar van Gert-Jan de Groot

Professor Slimeric gaat naar het amazonewoud om zeldzame vlinders te vangen. Oscar en Isidoor Hamel gaan mee als assistenten. Ze nemen hun aap en hun hond mee. Als ze uit het vliegtuig stappen worden ze met bloemen onthaald. Daar is ook de eerste schurk. Hij praat in ‘kebroke zinen’. In het huis van professor Hernandez krijgen ze de dubbele aard van hun missie te horen. Er is een beroemd bijen- en mierenspecialist verdwenen in de Mato Grosso. Of ze die ook willen vinden. Ze vliegen erheen. Isidoor valt een zich verdacht gedragend iemand op. Nou, dat klopt. Het is de schurk van daarnet met een ander hoedje op en een poncho aan. Van één slok aguardente is Isidoor dronken. Hij ziet Bob, hun vriend die piloot en cowboy is. Nou wat grappig, daar komt Bob toevallig echt langs. Bob moet ook naar het oerwoud om iemand te vinden, piloot Herrera.

Eindelijk hoort de boef de plannen. Hij gaat ze aan iemand vertellen.

De volgende morgen vliegen ze weg. Ze vinden een vijandige indianenstam, een oude tempel en het vermiste vliegtuig van Herrera. Iemand seint een bericht van een berg. Ze moeten uitwijken voor iets onbekends en springen per parachute het bos in. Isidoor blijft aan een tak hangen. Ze snijden hem los en vinden reuzeninsectenpoten.

Ook de professor landt, ze vinden een miereneter en iemand regelt een doofstomme indiaan als gids. De indiaan valt in het water tussen de krokodillen. Oscar redt hem. De indiaan had hen in een hinderlaag moeten lokken, maar doet dit niet uit dankbaarheid. Hij verdwijnt. Hij zegt ook nog wat. Iets in de trant van: ‘Pas op!’ Niet doofstom dus.

Dan komt er nog een indiaan. Ja, een andere. Hij is op de vlucht voor een reuzenarmadillo. Oscar schiet het prehistorische monster dood en de indiaan geeft als dank Isidoor zijn verenhoedje. Terug in het kamp is dit geplunderd. Er hangt een briefje met daarop ‘sediripsa’. Hetzelfde woord als eerder in morse!

Ze gaan een vlot bouwen, de zojuist geredde indiaan redt Isidoor van een boa en vertrekt. Ze staan immers quite. De aap klaagt dat er vis te eten is. Ze gaan het vlot op. Ze schieten een anaconda neer. Ze moeten aan land want er lig een boomstam in de weg. De professor rent achter een vlinder aan en bats, daar zien onze vrienden een grot met reuzenbijen en de vermiste andere professor. Ze vinden het vliegtuigwrak van Herrera. Ze radio-en vriend Bob.

Isidoor verkent de tempel met Titus de hond. Hij ontdekt een valluik en daarna nóg een. Oh nee, de boeven hebben zijn vriend gevangen. Nieuwe taak: Oscar redden. Het luik is dicht. Isidoor daalt de klimop af. Hij botst er op de andere professor, de heer Zegbaard, en wordt door deze prompt tot diens assistent gebombardeerd. De man praat in een zelfbedachte afko-taal, formulofonie. Spraakverwarring en hilariteit alom.

Oscar wordt een cel ingeleid. Daar is professor Slimeric. Die is ook gevangen genomen. De hoofdschurk komt ook gezellig binnen om zich voor te stellen. Hij heet Aspirides, ze hadden enkel de hints achterstevoren hoeven te lezen. Hij heeft een middel om gewillige slaven van de mannen te maken. Oscar en de professor moeten pikhouwelen in de mijn.

Isidoor krijgt intussen een rondleiding van professor Zegbaard. Er zijn menshoge mieren en dito bladluizen. De professor heeft ze gekweekt met een serum. Naast groot worden de dieren wel debiel. Isidoor moet zijn menselijk proefkonijn worden. Isidoor wil niet. Ze gaan vechten. De ruzie eindigt bij de mijnwerkers. Iedereen is nu een slaaf en professor Zegbaard beseft dat hij genept is door Aspirides de schurk.

De aap en de hond vinden een tros bananen en iemand op een paard. Het is cowboy Bob. De aap moet op het paard passen en de hond en de cowboy gaan iedereen bevrijden. Bob schrijft een boodschap op de spade van Isidoor. Er staat : ‘vlucht, ik ben in de buurt, Bob’ op. De gevangenen overmeesteren de oppasser en ontsnappen via de bijengrot. Buiten redt Bob en passant de oppasser-indiaan van een jaguar die uit de geheime uitgang kwam. Als dank vangt de indiaan- die de broer blijkt van de indiaan die niet doofstom bleek, die ze ook al redden, maar dan van de krokodillen- de boef. De aap wordt nog van het paard gegooid en daarna worden ze opgehaald met een helikopter. Zo’n mooie met twee sets rotors.

Einde.